„Am crescut ascultând povești și legende dintr-un tărâm fermecat: Transilvania. De acasă. Am descoperit în personajele lor că suntem de mai multe feluri și rânduim lumea diferit, dar ceea ce ne unește este mai puternic decât ceea ce ne desparte. Pentru mine, diferitul este o sursă inepuizabilă de farmec și mirare. Cunoscându-ne, ne putem privi cu ochi senini, cu sinceritate și mai ales cu umorul plin de imaginație care ne caracterizează. 

Ca o oglindă a lumii, poveștile ne reflectă chipul și preocupările culturale fundamentale. Cum au ajuns sașii în Transilvania, profeții și legende care le înscriu destinul, cavaleri și cetăți trainice, uriași și globuri de aur, sași destoinici sau puși pe șotii, povești despre curaj, dreptate, iubire și statornicie sunt firele epice ce ne absorb într-o călătorie de-a lungul epocilor și de-a latul Transilvaniei. Unele ne amuză, ne luminează sau ne intrigă, altele sunt mai triste sau romantice, pentru ca în final să ne spună că fiecare suntem suma tuturor poveștilor scrise vreodată. Iar istoria mare se compune din toate istoriile mărunte, personale, înșirate la nesfârșit.

Am scos legendele de aici din lăzi prăfuite ale memoriei, dar pentru unii dintre voi vor fi noinouțe. Pe unele poate le-ați auzit povestite de bunici, pe altele le-am tradus din germană sau din dialectul săsesc și le-am publicat pentru prima dată în limba română. Pe câteva le-am aflat chiar de la voi. În jurul legendelor propriu-zise, am tras pârghii spre realitate, tocmai pentru că ele amintesc adesea de oameni și locuri mai puțin cunoscute. Spre final, găsiți și două extraordinare mostre de vechi creații populare în dialect săsesc, tot mai rar întâlnit astăzi. Am scotocit cărți și arhive după istorii uitate, am hoinărit pe cărări neumblate în Transilvania și Germania, am ascultat oameni-tezaure vii, amintiri și folclor, iar la final am presărat pulbere de magie. Această primă cărțulie este doar o fărâmă din ce înseamnă poveștile săsești. Luați-o în răspăr sau hrănițivă sufletul cu ea și bucurați-i și pe alții cu isprăvile sașilor de ieri și de azi.”

sursa: https://povestisasesti.files.wordpress.com

Citește PDF-ul

Leave a Reply